Philips Lumea Prestige IPL

Jag fick hem en väldigt spännande pryl för ett gäng veckor sedan, Philips Lumea Prestige IPL BRI950/00. Innan jag går in på hur den funkat eller inte funkat på mig så vill jag reda ut vad denna spexiga produkt används till och vad man behöver tänka på.

Det finns många sätt att avlägsna kroppsbehåring på så som rakning, vaxning, epilering etc etc och så även en metod under namnet IPL, vilket oftast utförs på salong**. Philips Lumea Prestige tar här metoden till hemmaplan. Kan börja med att jag är/var väldigt rookie på IPL-fronten och hade noll koll på vad förkortningen stod för, även om jag typ visste vad tekniken innebar. IPL står för Intense Pulsed Light och är precis som det låter en ljuspulsbehandling som i detta fall når djupt ned i hårsäcken och sätter denna i vilofas. Hårets melanin (färgpigment) absorberar ljusimpulserna vilket saktar upp hårets återväxt.

Kliniska tester visar på att Lumea IPL reducerar hårväxten med 92 % mindre hår på bara tre behandlingar. Philips Lumea Prestige är resultatet av 14 års forskning och utveckling i samarbete med ledande dermatologer. (philips.se)

Användningsområdena är många, med standardmunstycket kan den användas på t.ex. ben, över- och underarmar och mage. Detta munstycke har ett 4,1 cm2 stort ”fönster” vilket gör att det går snabbt att behandla stora områden.

I min modell BRI950/00 tillkommer också ett munstycke för ansiktet, med ett nästan hälften så stort fönster, som lämpar sig för överläpp, haka och käklinje. Det finns också en modell (BRI953/00) där det då tilkommer ett munstycke för känsligare områden, så som bikinilinje och armhålor. Philips Lumea Prestige kan användas både trådlöst eller med sladd. För större områden rekommenderas sladd, då batteriet annars kan laddas ur mitt i en behandling.

Med denna hemmavariant bör behandling göras två gånger i veckan till en början och redan efter tre till fyra gånger ska ett resultat kunna ges och hålla upp till åtta veckor. Man underhåller sedan med en behandling var fjärde till åttonde vecka – efter behov.

Vid användning så har Philips Lumea Prestige IPL fem intensitetsnivåer där en SmartSkin-sensor avgör vilken nivå man själv rekommenderas, beroende på hudton. Med hjälp av sökknappen på produktens ovansida och en scan av huden så hjälper sensorn att välja intensitet. Sedan är det bara att köra. När scanfönstret är tillräckligt i kontakt med huden ges ett vitt sken baktill på produktens huvud, och det indikerar på att det går att klicka av med en knapp på handtaget. När man trycker av avges ett ganska starkt rött sken från fönstret ned i huden, en ljusimpuls, och denna kan uppfattas starkt av ögonen. Att blunda eller titta bort när det klickas av kan vara en bra idé. När man klickat av är det bara att flytta fönstret mot nästa område, och det är ingen fara att överlappa område där man redan klickat av. Allt för att inte missa.


Foto: philips.com

Att observera är att blont, grått och vitt hår inte innehåller tillräckligt med melanin för att IPL ska fungera, samma dessvärre för rött hår som innehåller en annan typ av melanin som IPL inte svarar på. När det kommer till hudton så är rekommendationen att inte använda IPL på mörka och mycket mörka hudtoner då ljuset lättare absorberas och huden kan brännas. Hudtonssensorn i Philips Lumea Prestige säkerställer att ljusimpulserna bara kan starta om hudtonen är lämplig för IPL.

För så skonsam och effektiv behandling som möjligt ska hår avlägsnas t.ex. genom rakning (ej vaxning) innan IPL, dels för att ljusimpulserna ska vara så effektiva som möjligt, men också för att det annars kan bränna till. IPL ska inte användas på känslig hud, nära piercings eller tatueringar. IPL rekommenderas inte heller för ljuskänsliga personer eller de som har skinnallergier. Bra att veta är att huden bör vila från solljus 1-2 dagar efter behandling.


Verktyget/maskinen/mackapären kan kännas lite klumpig till en början men jag får ett bra grepp och då känns den väldigt behändig. Den väger lite granna men inget mina otränade armar inte klarar av. Själva användandet i sig är otroligt enkelt och det känns också tryggt att jag kan scanna huden, få rätt intensitet och även att den skulle säga ifrån om jag inte varit lämpad för IPL. Trist att metoden inte kan användas av alla men det är också bra att det är tydligt från start så ingen blir besviken eller i värsta fall får skadad hud.

Jag har testat på benen och den stora frågan kommer nu. Funkar det? JA! Det slog mig ganska snabbt hur hårväxten stannade upp och blev nästintill obefintlig efter bara ett par gångers användning. På framsidan av ena låret, samt på båda vaderna är jag tatuerad, vilket jag såklart blev varse om och skrek till då intensiteten i ljusimpulsen blev fel mot den andra färg som nu träffades. Därför har jag inte kunnat testa på dessa ställen såklart, men där jag kunnat köra har det funkat super vilket ändå är majoriteten av benen. Ja, jag vet att jag har tatueringar men tänker inte alltid på dem… Tur nog växer det knappt nåt hår där tatueringarna är, så de kräver ingen annan metod. Ansiktet har jag inte testat på, då jag inte stör mig nåt vidare på fjunen.

För mig har det nu gått ca 6 veckor sedan jag började och först nu har håret börjar kika ut igen, och växer väldigt långsamt. Tack för det! Ikväll ska jag börja med underhåll och hoppas att det håller minst lika länge till nästa gång.

Är den värd sitt pris? Min modell ligger på 5399 kr vilket är en väldigt saftig engångskostnad. För dig som tar bort hårväxt med IPL på salong kan det säkert vara värt att köra hemma och spara in. Med tanke på hyvlar och raklödder eller vad som nu används som är förbrukningsvaror så tar det väl ett tag att komma upp i större summor men har man några kronor över samt uppfyller kraven för IPL… kör! Jag själv tycker det är så himla tråkigt att raka benen och dagen efter känna sandpapper, så bara den känslan av mjuka ben under längre tid är värt priset. Bara tanken på att kunna gå en hel semester… yeah! Det här är helt klart en produkt för mig.

 

**Observera att IPL på salong används till olika ändamål och för olika resultat, där borttagande av kroppshår är ett av dem. IPL på hemmaplan används enbart för att ta bort kroppsbehåring och det är såklart det inlägget utgår ifrån, inga andra resultat.

*Pressprov

2 svar

Lämna ett svar