Bye bye blondie

Jag har under en längre tid funderat på vad jag vill göra med både hårfärg och frisyr då jag inte känt mig bekväm. Det har varit nåt mellanting där det mest hängt eller satts upp i toffs och den väldigt markerade utväxten har bara sett ut som en ful rand.

Nåväl, efter att ha använt silverschampo under väldigt lång tid ställdes det undan och sakta men säkert började håret få lite gul färg, en nyans som de flesta blonda hår vill dra mot. Schampot byttes till en karamellpigmenterad inpckning för att få lite lätt beige nyans, vilket användes var tredje tvätt. Det fick gå ett par veckor och jag hade preppat inför en förändring som jag gått och funderat på länge men som delvis kändes alldeles jättetråkig men kanske också helt underbar.

Blondie
Utväxt och mer beige än isigt blond, för ca en vecka sedan. Foto: Tove Castor.

Tidigare i veckan köpte jag hårfärg, och i förrgår var det dags. Mission naturlig hårfärg inleddes. Färgen jag hade valt var en 7.132 från Garnier Nutrisse Cream. Siffrorna betyder här att färgdjupet (första siffran) är en mellanblond. Efterföljande siffror är nyans och i detta fall aska (1), guld (3) och matt (2). Jag ville ha något med guldiga toner då blekta hår har färre eller helt saknar röda och gula pigment, men också för att jag har en del guld i min egna mörkblonda färg. Lite röda pigment hade jag redan fått från karamellschampot. Askig nyans kändes också rätt, för att jag tänkte att det skulle bli en bra balans i mina tidigare väldigt kalla toner. Ville heller inte att det guldiga skulle ta över.

Jag höll koll på färgen hela tiden, då blekta hår kan vara väldigt porösa kan också färgen bli mer intensiv. 20 min var lagom i mitt fall. Resultatet blev okej, men det askiga tog över väldigt mycket och håret såg inte särskilt livfullt ut. Det saknade också det där guldiga som behövdes, vilket jag var rädd skulle ta över. För att det inte skulle uppfattas som grönt så behövdes också mer röda pigment tillsättas. Dagen efter letade jag fram den kopparblonda färgen från L’Oreals Colorista Paint-kollektion. Inte för att det alls var den färgen jag ville ha, men jag ville åt pigmenten. Hur skulle jag göra för att det inte skulle bli too much? Det är inte att rekommendera att mixa permanenta hårfärger med inpackning eller balsam, men jag gjorde så för att bara få en hint av det koppriga. Funkar det så funkar det. Blandade först färgen för att den skulle aktiveras, och blandade sedan en del med en del Maria Nilas Heal-inpackning. Det fick sitta i strax under 10 min, också här övervakande jag håret för att det inte skulle bli för mycket.

Blondie

Hur gick det? Jag är nöjd! Det är en process att gå från mörkt till ljust och så även från ljust till mörkt. Mitt väldigt blekta hår var i etapper både poröst och glatt så det har satt sig ganska bra med färg men på vissa partier är det som en platinablond botten med en hint av den nya färgen. Kommer absolut behöva underhålla färgen inom det närmsta.

Blondie
Resultatet, här också med en ny, kortare gardinlugg. Vart kopparpigmenten är? De har neutraliserat det som drog mot grönt samt det väldigt askiga. Det som saknas nu är lite mer guldigt, för att liva upp det än mer.

Varför vill jag då ha min naturliga hårfärg? Ja, det undrar jag också till viss del då jag älskar att mixtra med hårfärger. Just nu försöker jag bli bekväm i mig själv, på många sätt, efter ett gäng riktigt jobbiga månader. Jag har också en fantastiskt fin hårfärg naturligt, vilket jag insett på senare år. Försöker också få håret att bli längre, och då är det smart att inte utsätta det för färger hit och dit – även om jag kan behöva fixa mitt nya ”naturliga” ett par gånger till. Om jag kommer byta hårfärg i framtiden? Förmodligen, men nu är jag väldigt nöjd och framförallt bekväm.


Jag vill poängtera att drastiska förändringar som denna inte bör göras hemma. Att jag gör det är dels för att jag kan mitt hår väldigt bra men också för att jag inte bryr mig nåt vidare om det blir fel. Mitt tips är alltid att gå till frisören, och även om det kan kosta en slant så är det i 9 av 10 fall värt det. Tänk också på att förändringar kan ta tid, och behöva göras under en längre tid.

6 svar

Lämna ett svar